Program UN dijete

Dijeta se drži 90 dana i zato traži upornost, a onaj tko se pridržava uputa, može smršaviti i preko 20 kg. ..
Ako netko nema potrebu toliko smšaviti, dijetu može prekinuti ranije, ali u tom slučaju neće doći do promjene metabolizma.
Počinje se proteinskim danom (bjelančevine), slijedi dan s povrćem, dan s tijestom i voćni dan, te potom ispočetka.

Redoslijed dana ne smije se mijenjati, a količina hrane (bez salate) za ručak je pun dubok tanjur, a za večeru pola dubokog tanjura.
Svakog dana doručak je voćni zato sto organizam iz voća prvo iskoristi integralni šećer koji hrani živčani sustav.
Ne morate uvijek pojesti dvije voćke, ali ne treba istovremeno jesti dvije različite vrste voća. Voće možete miješati samo kad je voćni dan.
Vrijeme obroka: Ako vrijeme ne dozvoljava da ručate oko 13 sati ili kasnije, kako bi trebalo, možete ručati i ranije. Važno je samo da između jutarnjeg voća i prvog obroka u toku dana prođe bar pet sati.
Ručak bi, ako je moguće, trebao biti oko 13 ili 14 sati, a večera između 19 i 20 sati. U svakom slučaju poslije 22 sata ne bi trebalo ništa jesti, a ni između obroka. Glad između obroka možete zavarati čajem ili zaslađenom, ali ne preslatkom kavom, ili možete uzeti 3-4 grisina. Možete i ranije večerati.
Treba piti vise vode, posebno kada je mesni dan. Može obična voda ili mineralna, gazirana ili negazirana. Kavu i čaj možete piti u neograničenim količinama, ali bez šećera, a i decilitar crnog vina dnevno, isključivo između obroka. Sva ostala alkoholna pića nisu dozvoljena.
Tokom tih 90 dana dijete na svakih mjesec dana trebalo bi držati "vodeni dan" (ne uzimati ništa osim vode) koji uvijek ide poslije voćnog dana, a prethodi mesnom danu. Oni koji žele maksimalno smršaviti morat ce se striktno pridržavati uputa o količini. Ostali mogu povećati porcije ili koristiti u pripremi hrane dvije žličice ulja.

Poslije dijete i slijedećih 90 dana treba jesti voće za doručak, a ostalo normalno. Ako u ovom periodu izgubite još tri kilograma, onda je došlo do promjene metabolizma. Dijeta se može ponoviti poslije pauze od tri mjeseca. Stručnjaci preporučuju da se ne gubi nada i volja jer se događa da težina stagnira i po desetak dana, a onda se naglo izgubi tri do četiri kilograma. Za vrijeme dijete mogu se, rijetko, pojaviti alergije. Osobe koje se liječe od povišenog tlaka poslije nekoliko tjedana neće imati potrebu za lijekovima.



PROGRAM DIJETE:

DORUČAK je uvijek voćni, jedna ili dvije jabuke, ili naranče, grejpa, breskve ili kruške. Možete uzeti i sitno voće, saku šljiva ili grožđa.


1. DAN: BJELANČEVINE

RUČAK: kuhano ili pečeno meso (teleće, juneće, pileće, pureće, nemasno svinjsko, pastrva, skuša) - tri šnicle srednje veličine, šnita kruha, salata (svježa ili turšija) u neograničenim količinama.
Meso nikako ne spremati na ulju, nego na teflonu ili foliji. Može i pljeskavica, ali isključivo od junećeg mesa, pržena bez ulja.
Kruh može biti bilo koji, preporučljiv je raženi, crni, a salata bez ulja, može biti miješana. Na kraju popiti dva decilitra procijeđene juhe (samo od povrća, bez mesa).
Umjesto mesa možete pojesti tri kuhana ili ispržena jajeta. Mlijeko i mladi sir jesti samo proteinskog dana. Jaja i sir ne miješati, a umjesto sira možete popiti jogurt.
VEČERA: isto sto i za ručak, 1/2 količine, ali bez juhe. Ako ste za ručak jeli meso, morate ga jesti i za večeru. Ako uzimate sir onda za toliko umanjite količinu mesa.


2. DAN: POVRĆE

RUČAK: kuhan grah ili kuhani grašak ili kuhani krumpir ili riža, uz dodatak začina, kečapa: origana, kuhane rajčice, papra. Gljive dinstane ili na zaru, mrkva, mahune, tikvice, patlidžan, paprike. U jelovniku su i:
kuhani grah bez mesa i zaprške, kiseli kupus bez mesa, posna sarma s rizom, pomfrit pržen na 1 žlici ulja, riža dinstana na luku i s mahunama, paprike punjene rižom ili krumpirom kuhane u paradajzu, pa zapečene u pećnici, zapečeno povrće (isjeckana paprika, mrkva, grašak, karfiol, zajedno s rižom se dinsta, stavi se vegeta, malo bibera; to se nalije i zapeče u pećnici), paprikaš.
Povrće treba biti kuhano ili dinstano na vodi. Ne stavljati zapršku od brašna ili paprike. Jedna šnita kruha i salata, kao prethodnog dana.
VEČERA: isto sto i za ručak, samo pola količine.


3. DAN: TIJESTO

RUČAK: tijesto uz dodatak začina, pizza samo s kečapom, ili bilo koje slano pecivo (u količini od jedne pizze), žitarice i kukuruz.
Ovog dana ne treba početi s hranom prije podneva, ne mora se točno poštovati vrijeme. Može se jesti manje, a češće - na sat po malo žganaca spremljenih bez sira ili ulja, ili 3-4 komada "zu-zua" ili "devrek" pizza.
VEČERA: dva manja komada torte ili tri-četiri kolaca (knedle) ili tri kugle sladoleda. Obavezno pojesti jedno rebro čokolade za kuhanje.


4. DAN: VOĆE

RUČAK: dosta miješanog voća (1/2 do 3/4 kg). Sve voće dolazi u obzir. Dozvoljene su i banane, ali ne vise od dvije dnevno.
VEČERA: dosta miješanog voća.

Broj komentara: 12:

Unknown kaže...

Pozdrav! Moze li mi netko reci da li u voce koje se moze jesti za dorucak u un-dijeti spadaju i bademi? Inace mi je ova dijeta super, i uvijek kad se malo 'opustim' dovedem se u red bez problema (do 7 kg u mjesec dana). Ali zaista zaista zaista mrzim voce (osim banana i badema) tako da vas molim za pomoc. Hvala!

Teona kaže...

Linda ja sam na UN dijeti, znam da umesto voca mozes jesti i svo povrce. Pa s toga slobodno navali na papriku, paradajz, luk, rotkvice, sarfarepu itd...

Unknown kaže...

Jedno pitanje ,
Da li izmedju obroka moze se jesti salata..
Recimo , nakon dorucka, da se pojede salata ? ili je to samo namjenjeno u toku obroka ?

zoki kaže...

Linda možeš pojesti badema ali samo jednu šaku.
Dalila,ako baš želiš jako smršaviti onda češ se morati striktno držati pravila,međutim moja teza je,bolje i pojesti salatu,jabuku,neko voće ili popiti jogurt,prirodni sok bez dodatka šećera nego gladovati jer time organizmu radimo više štete nego koristi..znači može zalogajčić ali bar pripazite da je donekle zdrav...sretno curke!

slow-show kaže...

Hvala na odgovoru zoki, slažem se s ovim da je bolje ''pojesti salatu,jabuku,neko voće ili popiti jogurt,prirodni sok bez dodatka šećera nego gladovati'', nešto slično sam i odgovorio Nemanji na fejsu:) sretno i od mene cure i dečki;)

Branislav Savic kaže...

Odlican blog o UN dijeti


jacanje imuniteta

Unknown kaže...

un dijeta je pun pogodak,nije laka za istrajati,ali sve se može kad se hoće. :)

vanja.okuspokus kaže...

Odlican blog. I sama sam prije par dana pocela s ovim rezimom, i pisem svoje utiske u vezi UN. lijep pozdrav

gns1 kaže...
Autor je uklonio komentar.
Unknown kaže...

Dobar dan molim vas dali netko zna koji su normativi za obroke
HVALA

Unknown kaže...

Pozdrav...evo ja sam prije 10 dana krenula na un dijetu i imam taj problem da stvarno moram popit 1 kavu s mljekom....a kako se mljeko nesmije konzumirati osim 1. Dan...brine me koliko to utječe tj. Smeta dijeti??? Hvala

Unknown kaže...

Pozdrav nisam verovala da je ova dijeta tako dobra ..sve do k moja drugarica .nije skinula 20kg za dva meseca isad sam ja na dijeti 4 dana ..javljam se posle 2 meseca .